VBS Consult AS

Tvinger konsulenter ned i lønn

Statoil kutter ratene i eksisterende avtaler med konsulentselskapene med opptil 25 prosent. Det skaper en rekke utfordringer for konsulentene.

Det viser dokumenter Offshore.no har fått tilgang til.

– Vi blir skvist, men er nødt til å godta det. Statoil kjører beintøft, og er vi ikke med på det, så tar noen andre plassen vår, sier administrerende direktør Morten Leikvoll i Head Energy til Offshore.no.

Rammer hardt

Leikvoll forteller at i deres tilfelle har Statoil kuttet cirka 15 prosent i ratene. Han forteller at de som selskap ønsker å være med på å få kostnadsnivået ned, men legger ikke skjul på så store kutt går hardt utover økonomi og bemanning i bedriften.

– Jeg er enig i at bransjen trenger å kjøle seg litt ned. Det er sunt og er med på å gjøre den langsiktig levedyktig. Samtidig får dette konsekvenser for oss. Ratekuttene går blant annet ut over lønningene til konsulentene. Skal vi kutte 15 prosent, sier det seg selv at vi må gjøre tiltak også internt i bedriften på kostnadssiden, forteller Leikvoll.

Jobber sammen med konsulentene

Samme tendens ser man hos Competentia Group. Også de har fått beskjed av Statoil om endring av rater, men ønsker ikke å gå inn på hvor mye det statseide selskapet kutter i avtalene.

– Statoil er bare én av mange som har diktert nye rater. Uten å komme med konkrete tall, så kutter de i overkant av det vi har sett er ”normen”, sier administrerende direktør Geir-Egil Olsen i Competentia Group.

Heller ikke han legger skjul på at ratekuttene får og kan få uheldige konsekvenser.

– Vi har ikke så voldsomt mange konsulenter inne hos Statoil, så det er nok andre som merker dette mer enn oss, men det er jo klart at dette legger press på inntjeningsevnen og marginene våre.

Olsen forteller at dette kan få konsekvenser for lønningene for konsulentene i selskapet, men forteller at de jobber for at det skal gå minst mulig ut over de ansatte i bedriften.

– Vi er sammen om dette med konsulentene. Vi prøver å samarbeide for å gjøre dette så barmhjertig som overhodet mulig for begge parter, men at det også kan gå ut over konsulentene i det lange løp, er helt klart, forklarer Olsen.

Frykter kompetanseflukt

Mange av NECONs kunder innen olje og gass, både operatører og leverandører, vil reforhandle ratene i eksisterende avtaler med konsulentselskapet. Det bekrefter administrerende direktør Lars Børve til Offshore.no. Han er enig med både Leikvoll og Olsen i at det var behov for kostnadsreduksjoner i næringen, men frykter at en syklisk olje- og gassbransje kan bidra til at dyktig personell retter øynene mot andre næringer.

– Kundene våre forventer at vi kutter ratene med mellom 10 til 20 prosent, så det er kraftige reduksjoner vi snakker om her. For oss betyr dette at vi må effektivisere tjenesteleveransene og redusere kostnadsnivået i vår del av verdikjeden, sier Børve.

– Konsulentene innen olje og gass blir naturligvis rammet. Det kan føre til at denne delen av bransjen blir mindre attraktiv, noe som kan føre til kompetanseflukt.

Han får støtte av Leikvoll i Head Energy.

– At personell retter ser mot andre næringer er naturlig og det skjer i hopetall i dag. Bransjen har overkapasitet, så det er naturlig at de stikker til andre steder. Det pågår en skikkelig slanking av industrien nå, sier Leikvoll.

– Kunne blitt gjort annerledes

Head Energy er ikke helt tilfreds med måten kostnads- og ratekuttene har skjedd på. Han mener at det kunne blitt gjort på en litt mer forsiktig måte og med mer forutsigbarhet for leverandørene.

– Det kunne fort blitt gjort på en litt annerledes og ikke så drastisk måte. Dersom industrien skal opp igjen i aktivitet, så skjønner jeg meg ikke helt på måten det har blitt gjort på. Rekylen kommer tilbake og man får plutselig press på kapasitetssiden. Vi må daglig se på hvor mye smerte vi tåler, forteller Leikvoll.

At aktivitetsnivået kommer til å gå opp igjen, er både Olsen og Børve enige i.

– Vi håper og tror at dette er forbigående. Competentia har tro på at det kommer til å snu i andre/tredje kvartal 2016. Vi kommer til å merke det ganske kjapt når bransjen har behov for personell. Vi er i stand til å levere kjapt, sier Olsen.

– Vi tror at aktiviteten kommer til å gå opp, men det store usikkerhetsmomentet er når det skjer. Vi må gjøre vår del av jobben for å gjøre norsk leverandørindustri konkurransedyktig slik at den kan hevde seg internasjonalt, forteller Børve.

– Bransjen må samarbeide

Informasjonssjef i Statoil, Ørjan Heradstveit, bekrefter at ratene i noen tilfeller har blitt reduserte. Han sier at bransjen må jobbe sammen for å bidra til en mer robust og bærekraftig industri i fremtiden.

– Markedet har endret seg. Det har vært en kraftig kostnadsvekst det siste tiåret, og situasjonen krever varige forbedringer. Reforhandlingsinitiativet er en krevende prosess både for oss og leverandørene, sier Heradstveit til Offshore.no.

Publisert 22.05.2015  offshore.no