VBS Consult AS

Aibel signerte kontrakt verdt 7,5 milliarder

Den nye avtalen betyr at Aibel fortsetter med ansvar for 12 offshore-installasjoner i tillegg til fire landanlegg. De får dessuten også ansvaret for Aasta Hansteen.

Dermed vil Aibel utføre vedlikeholds- og modifikasjonsarbeid på mer enn en tredjedel av installasjonene i havet og fire av seks landanlegg langs norskekysten.

Det skriver Aibel i en pressemelding tirsdag.

– Dette er en tillitserklæring for Aibel. Med ett nytt anlegg i porteføljen – i tillegg til dagens volum – sier vi oss meget godt fornøyd med tildelingen. Med Aasta Hansteen inne i kontrakten styrker vi også vår posisjon i nord, sier Jan Skogseth, konsernsjef i Aibel i pressemeldingen.

Den nye avtalen har en varighet på seks år med en opsjon på fire nye år.

Han understreker at anbudsprosessen har vært grundig og profesjonell.

Signerte konkurranseavtale

Aibel melder at tildelingen vil sikre arbeidsplasser og fortsatt aktivitet ved alle kontorene til selskapet langs kysten.

Kontrakten omfatter vedlikeholds- og modifikasjonsarbeid på til sammen 13 installasjoner i Nordsjøen, Norskehavet og i Barentshavet, i tillegg til fire landanlegg. De har også fått opsjon på Njord A og B.

Statoil og Aibel opplyser at de har i en lengre periode jobbet sammen for å finne bedre og mer effektive måter å løse oppgavene på.

De melder at det har vært en nødvendig prosess for å redusere kostnader og bli en mer effektiv industri.

– Dette er den nye måten å jobbe på. Vi vil derfor fortsatt jobbe med forbedringer, blant annet gjennom internprogrammet vårt «Sikkert, godt nok og til lavest mulig pris», sier Skogseth.

Tildelingen gjelder fra 1. mars neste år og det er ventet at kontrakten vil sysselsette rundt 1.000 personer i Aibel.

Selskapet er også tildelt en konkurranseavtale som innebærer at Aibel er kvalifisert til å by på enkeltoppdrag på alle Statoils installasjoner på norsk sokkel.

Lettet

Nestleder i verkstedklubben på Aibel i Haugesund, Trond Skree, innrømmer at han og kollegene var svært spente før tildelingen av vedlikeholdskontrakten.

– Dette er svært gode nyheter både for folkene våre som jobber offshore og på Kårstø, sier Skree til Radio 102.

Hele radiointervjuet kan du høre her.

– Den beste julegaven vi kunne få

Den nye Statoil-kontrakten er svært viktig for å sikre arbeidsplasser på Haugalandet, men gir ikke nødvendigvis mange nye.

Dette opplyser kommunikasjonsdirektør Bjørg Sandal i Aibel til Haugesunds Avis. Mye av dette vedlikeholds- og modifikasjonsarbeidet har alt Aibel i porteføljen, men det var ingen selvfølge at de skulle få jobben videre.

– Nei, den tiden er forbi. Det er knallhard konkurranse om disse oppdragene, sier Sandal.

Det er derfor en gledens dag i Aibel.

– Dette er den beste julegaven vi kunne få, etter det jeg synes har vært en ganske tung periode. Nå slipper jeg skuldrene litt ned, sier Sandal.

Foreløpig er det for tidlig å si hva dette betyr av arbeidsplasser i Haugesund.

– Kårstø er en del av dette, og der har vi folk i dag. Dette sikrer arbeidsplasser, men vi trenger litt tid på å se på hva dette i detalj betyr for bemanningen. Trolig vil vi være omtrent på dagens nivå, sier Sandal.

– I meldingen om kontrakten skrives det om reduserte kostnader og «godt nok». Er marginene blitt mindre i denne typen avtaler?

– Jeg kan ikke gå inn på det, men det er tøff konkurranse, så vi må hele tiden strekke oss, sier Sandal.

Publisert I Haugesunds Avis 15.12.2015 / Foto: Markus Johansson, Bitmap/Statoil

Kontor Plattform/installasjon Landanlegg
Hammerfest Snøhvit
Harstad Norne, Aasta Hansteen
Stjørdal Kristin + opsjon på Njord A og B
Bergen Oseberg A, B, D, Sør og Øst Veslefrikk A og B Kollsnes, Sture
Haugesund Kårstø
Stavanger Statfjord A, B og C